Başkentgaz'dan Kargaları Güldürme Yarışı

 Kartlı sayaçlar” ..eksi derecelerde sıklıkla arızalanabiliyor..” muş!..

 Ülkemizde ölçü ayarlarla ilgili yasal mevzuat yok mu?

 Doğalgaz sayaçlarının imalatlarının standart yok mu?

 Mekanik doğalgaz sayaç imalatı başka bir mevzuat, kartlı sayaç imalatı başka bir mevzuatla mı yapılmakta?

 Sayın Genel Müdür Kartlı sayaçla imalatıyla ilgili olarak basına açıklama yaparsa bizler de bilgilendirilmiş oluruz.

 Yıllardır Başkentte tüketicilere zorla dolar karşılığında ön ödemeli kartlı doğalgaz sayaçları satıldı.   Ankaralı tüketiciler ödemeli doğalgaz Kartlı sayaç kullandı abonelikleri üzerinden de çokça kış mevsim geçti arızalanmadı. Ön ödemeli doğalgaz sayaçları özelleştirildikten sonra mı kış mevsiminde sık sık arızalanmaya başladı.  Lütfen güldürmeyim.

 Gümrük Ticaret Bakanlığı yetkililerde bir açıklama yaparsa tüketicilerin evrensel bilgilenme haklarına hizmet etmiş olurlar.

 Basında yer alan haberde Başkentgaz Genel Müdürü Burhan Özcan

  “Ankara’da kış ayları zorlu geçiyor, kartlı sayaçlar eksi derecelerde sıklıkla arızalanabiliyor. Gaz akışı sağlanamıyor ve abonelerimiz büyük zorluklar yaşıyor. Bu nedenle mekanik sayaçlara geçiş kampanyası başlattık. Amacımız abonelerimizin doğalgaz konforunu kesintisiz yaşaması” dedi.

 

Başkentgaz Genel Müdürü Burhan Özcan verdiği abonelik bilgisi ise;

 Kartlı sayaç kullanımının yaygın olduğu ilk ve tek doğalgaz bölgesinin Ankara olduğu anımsatılan açıklamada, Başkentgaz’ın 961 bin kartlı ve 680 bin mekanik sayaç kullanan toplam 1.65 milyon aboneye hizmet verdiği vurgulandı. Başkentgaz sayaç değişiminin ücretsiz yapılacağını da açıkladı.”

 Genel Müdürün ifadesi ile “..sayaç değişiminin ücretsiz yapılacak..”  abonelerden güvence bedeli alınmayacak mı? Bu konuda da açıklama yapmalıydı.  Ankaralı biliyor abonelik bedeli 400 TL üzerinde olduğunu.

  Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise ön ödemeli kartlı sayaçlar toplam abonenin 2/3 denk gelmektedir. Ön ödemeli kartlı abonelerin Mekanik sayaçlı aboneliğe dönüşmesi 961 bin aboneden haksız yere anacak milyonların yanında çalışır durumda olan ön ödemeli kartlı doğalgaz sayaçlarının soka atılması anlamına gelmez mi?  Sokağa atılan her sayaç tüketicinin cebinden sokağa atılan para aynı zamanda milli ekonomimizde verilen zarar değil midir?

 Tüketiciler Korunmalıdır…

 Türkiye’nin 1985 yılında imzalamış olduğu B.M Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’nde” bir ürünün piyasaya sürüle bilmesi için imalatçılara tedarikçilere ve satıcılara birtakım sorumluluklar getirmektedir. Bildirgede tüketicilerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak tüketicilerin,ekonomik şartları, eğitim seviyeleri ve pazarlık gücü yönünden dengesizliklerle karşılaştıkları tespitiyle birlikte adil, tarafsız ve sürdürülebilecek  ekonomik ve sosyal bir gelişmeyi teşvik etmenin önemiyle birlikte, tüketicilere zararlı olmayan ürünlere erişme haklarına sahip olması gerektiği ve tüketicilerin korunmasın temel almıştır.

Buna göre;

İmalatçıların ürettiği malların öngörülen veya tahmini normal kullanım süreleri boyunca güvenli olmalarını sağlamak,  bir ürünün ciddi bir şekilde hatalı olduğu veya usulünce kullanıldığı taktirde tehlike arz ettiği tespit edilirse, imalatçıların veya dağıtımcıların o malı geri almasını ve değiştirmesini veya tadil etmesini veya yerine başka bir ürün vermesini öngörerek bu mallarını makul bir zaman içinde tamirini yapması tamiri mümkün değilse, tüketicinin zararının tazmin etmesi gerekmektedir.

 Güveniliri Amacına Uygun İmalat

 Tehlikeli, hatalı, amacına uygun üretilmeyen, malların makul dayanıklılık, kullanışlılık ve güvenirliliğini gözetmek ve denetleme yükümlülüğü hükümetlerin uygulaması gereken zorunlu politikalarındandır.

 Yüksek Ahlaki Davranış..

Tüketici Hakları Bildirgesi’nde hükümetlere malların üretimi ve dağıtımı ve tüketicilere hizmet vermekle uğraşanları yüksek ahlaki davranış seviyesini teşvik etmesi gerektiğini belirtmiştir.

 Ankaralı ön ödemeli kartlı sayaç kullanan aboneler, Tüketici Hakem Heyetlerine, Tüketici Hakları Derneğin’e;  Başkentgazı’nın, ön ödemeli kartlı sayaç aboneliklerini sudan bahanelerle iptal edilerek zorla mekanik sayaç aboneliğine dönüştürdüğü yönünde şikayetleri vardır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başkentgaz yetilisinin “ücretsiz değişim yapıyoruz” sözlerinin doğruluğunu denetlemek için Ankara İl Ticaret Müdürlüğü harekete geçirmesi Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesinin Hükümetlere verdiği görevin yapıldığının göstergesi de olacaktır.

 Danışan Dağları Aşar.

 Başkentgazı ın tüketicilere tek taraflı dayattığı mekanik doğalgaz sayaç uygulaması evrensel tüketici haklarına aykırıdır. Tüketicinin seçimlilik hakkı vardır.

 Yargıtay 3 hukuk dairesi ASKİ nin kuraları kendisinin belirlediği zorunlu su aboneliği ile ilgili verdigi karada benze niteliktedir.

"Davalı idarenin tek taraflı olarak çıkardığı yönetmeliği gerekçe göstererek, iltihaki nitelikteki sözleşmeyle kartlı (ön ödemeli) sayacı zorunlu tutması, Türk Borçlar Kanunu'na, 4077 ve 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki yasaların lafzına, ruhuna, düzenleme amaçlarına ve temel tüketici hakları ile hukukun genel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir."

Tüketicilerin Başkengaz tarfından kendilerine dayatılan zorunlu abonelikler ret etme hakları vardır. Zorunlu abone yapılmaları durumunda; Tüketici Hakları Derneğinden mutlak yardım almalıdır. Dernek yetkililerinin vermiş olduğu bilgi doğrultusunda İkamet ettikleri İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunarak yapılan haksızlığın giderilmesini talep etmelidir.