Bilinçli Tüketici Örgütlü Tüketicidir

Tüketici Hakem Heyetleri İle Tüketici Mahkemelerine Nasıl Başvurulur

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ, ÖRGÜTLÜ TÜKETİCİDİR.

09.12.2015

Satın aldığımız mal ve hizmetlerde sorunla karşılaştığımızda, ne yapacağız sorusu bazen ruhumuzu karartır,  ne yapacağız sıkıntısını yaşarız.  Sorunlardan kurtulmak istediğimizde bazen başka sorunlarında oluşmasına da neden oluruz.  Satıcını kaba davranışı veya tüketicinin kaba davranışı hakarete dönüşerek polis kara kolunda biten satın alma hikâyesine dönüşür. Tüketici ve satıcı bilinçli davranarak çok kolay çözebilecekleri sorunları daha başka sorun yumağına çevirmeden çözebilir.

Tüketiciler, satın aldıkları mal/hizmete ilişkin uyuşmazlıklarda; Ticaret İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık bünyesinde yer alan Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesi' ne, bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerine Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yaptığını bilerek davranmamız bizleri korurken karşılıklı hakarete varan tartışmalarında dışında tutar.

 Tüketici Hakem Heyetleri İle Tüketici Mahkemelerine Nasıl Başvurulur

Tüketiciler ve Satıcı/Sağlayıcılar tüketici işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarının çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri ne yapmalıdır.

Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde görev yapmaktadır.

 Tüketiciler uyuşmazlıklarını parasal değeri 3 300 ve üzerinde ise Tüketici Mahkemeleri ise Ankara, İstanbul, İzmir Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri illerinde kurulmuştur. Bu iller dışındaki il ve ilçelerde başvurular Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılmalıdır.  Tüketicilerin Bu mahkemelerde açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaf tutulmuştur..

 Tüketici Yasal Hak Aramada Nelere Dikkat Etmeli

 2015 yılı İl Tüketici Hakem Heyetleri için 3.300 TL altı, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 2.200 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetine başvurulması yasal zorunluluktur.  Tüketici Hakem Heyetlerinin vereceği kararlar tarafları bağlar. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirler.

 2015 yılı için değeri 3.300 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesine başvurulması yine yasal zorunludur.

 Tüketicini Hak Arama Yolarından Biri de Tüketimden Gelen Gücüdür.

Tüketicilerin, hakların armalarının en etkin yollarından biride; tüketici haklarına aykırı davranan satıcı/ Sağlayıcıların mal ve hizmetlerini satın almayarak hizmetlerini kullanmayarak, tüketimden gelen gücünü kullanarak boykot etmeleridir.

Tüketicilerin büyük holdinglere, uluslararası tekellere karşı en önemli gücü örgütlenerek seslerini duyurmalarıdır. Örgütlü tüketim gücü karşısında Satıcı ve sağlayıcılar yaşamlarını sürdürebilmeleri için ön koşullarından birinin de tüketici haklarına saygılı mal ve hizmet üreteceklerdir.

Bilinçli tüketici, haklarını hiçe sayan firmaların ürettikleri mal ve hizmetleri satın almayarak (Boykot ederek) satıcı/sağlayıcıların ticari yaşamlarını sonlandırabilir.  Tüketiciler olarak satın almazsam sen yaşayamasın  mesajı vererek firmaların tüketici haklarına saygılı üretim yapmalarına yönlenlendirecektir.

Bilinçli ve örgütlü tüketiciler karşısında güçlü holdinglerin dahi tüketicinin iradesine boyun eğmekten gözetmekten başka yapacakları yoktur.

Gücünün Farkında Mısın?

 

Bilinçli Tüketici, Örgütlü Tüketicidir.