Bilinçli Tüketici Yerli Malı Kullanandır.

Dünyaydın sayılı zengin ülkeleri milli ekonomilerinin gelişmesi, korunması ve yeni üretim alanları oluşturmak için yerli malının kullanımını teşvik etmek amacıyla yasal idari ve teknik çalışmalar yapmışlar ve uygulamışlardır.

Dünyaydın sayılı zengin ülkeleri milli ekonomilerinin gelişmesi, korunması ve yeni üretim alanları oluşturmak için yerli malının kullanımını teşvik etmek amacıyla yasal idari ve teknik çalışmalar yapmışlar ve uygulamışlardır.

Atatürk özdeyişinde “Siyasî askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar iktisadî zaferlerle desteklenmezse payidar olamaz az zamanda söner.” demişti. Atamız bağımsız olabilmek için ekonomik alandan güçlü olmaya, kaliteli üretim ve yerli malı tüketim yapmanın önemini vurgulamak istemiştir. Mustafa Kemal Atatürk kaliteli mal ve hizmet ürettiğimizde kendi markalarımızı yarattığımız ve kendi markalarımızı tükettiğimizde da gelişmiş dünya ülkeleriyle yarışabileceğimizi kurtuluş savası sonrasında İzmir İktisat Kongresini toplayarak dikkatimize sunmuştur.

Yerli Malı Denilince Ne Anlamalıyız?

Tüketici Hakları Derneği’nin de içinde yer aldığı Ulusal Tüketiciler Platformu günümüz koşullarına uygun yerli malı tanımlamasını şu şekilde yapmıştır. Ülkemizde tüketici haklarına, sendikal haklara ve çevreye saygılı bir şekilde kaynakların verimlilik kullanan ve kalite esaslarına uygun olarak üretim yapan, vergisini dürüst bir şekilde ödeyen, ülkemizde katma değer bırakan firmaların ürettiği mallar yerli malı olarak tanımlamıştır

İnsanca Yaşamak, İçin Kaliteli Üretim, Yerli Tüketim.

Ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesi için; yurdumuzun İşçisi, memuru, sanayicisi, esnafı, kamu kuruluşları, üniversiteleri ve tüketici örgütlerinin bir araya gelerek, bir plan dahilinde milli ekonominin gelişimi ve kaliteli yerli malı tüketimi için politikalar oluşturmaya ihtiyacı vardır.

Toplumun üretim, emek, kamu ve tüketici çevrelerinin birlikte politikalar oluşturmalıdır. Oluşturulan politikalar çağdaş, yenilikçi ve gelişmiş zengin ülkelerin malları ile rekabet edebilecek aklın ürünü olmalıdır.  Yerli İşletmeler kaynakları etkin kullanmalı, verimli, kaliteli, ucuz mal ve hizmet üretmeli, sendikal haklara koruyucu, çevre dostu ayrıca tüketici haklarına saygılı olmalı toplumun tüm kesimleri ile uzlaşma sağlanmalı, herkesin sorumluluğunu yerine getirecek şekilde çalışma yapılmalıdır.

Amerika da  “Amerikan Malı Satın Al” Yasası Neden Çıkarılmıştır?

 Sanayileşmesini tamamlamış kapitalist zengin batı ve kuzey ülkeleri kendi pazarını korumak için yerli malının önemini tüketicilerine anlatarak yerli, mallarını kullanmaların önermektedir. Gerekli yasal, idari, teknik, sosyal ve ekonomik önlemleri almaktadırlar. Kendi pazarlarını, kendi üretimlerini, kendi ekonomilerini ve kendi ülke yararlarını koruyabilmek için dış ülkelere ve ithal mallara karşı birçok önlem almaktadırlar.

Amerika’ da 1933 yılında “Amerikan Malı Satın Al ”diye bir kanun çıkartılmış olup halen yürürlüktedir.  Bu yasaya göre kamu ihalelerinde öncelik yerli malı kullanılmasını gerekliliği anlatılmıştır. Yerli Amerikan malı kullanılması teşvik etmek amacıyla da “Buy American Act ” yani “Amerikan Malı Al ” diye bir de vakıf kurmuşlardır.

Amerikan Malı Al Vakıfının Amacı Nedir?

Vakfın amacı Amerikan tüketicisine satın almalarında dikkate etmesi gerekenleri sıralamaktadır.

Amerikan malı Al Vakfı Amerikan tüketicisine kendi yerli mallarını almaları için çalışmalar yapmaktadır. Her Amerikan malı aldığınızda; Amerikalılar için iş imkânları da satın almış olursunuz.

Ayrıca Amerika’da daha çok okul, yol, köprü,  daha çok sosyal hak ve güvenlik ve yangın istasyonu kurulmasını sağlarsınız.

Tüm Amerikalılar bilmelidir ki,  Amerikan yerli malı almazsanız; ulusal sağlığımız bozulur ve modern ekonominin sonu gelir.

Onun için Tek yol, üretimlerimizde kaliteyi artırmak her ürettiğimiz malın üzerine de “Amerikan Malı” etiketini yapıştırmakla ülke kalkınmasına hizmet edecekleri bilincini oluşturmaktır.

Değerli Tüketiciler Yerli Malı İştir Aştır Tam Bağımsızlıktır.

Yerli malı kullanmalıyız; Paramızın ülkemizde kalması, fabrikalar ve işyerleri açarak üretimi artırmak için.

Dünyanın en adaletsiz vergisi olan Dolaylı vergiler kaldırılması, Az kazananda az çok kazanandan çok veri alınarak ver adaleti sağlanması için,

Devlet bütçesinden sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik harcamaları ile diğer kamusal hizmetlere daha çok ödenek ayrılması için...

Yeni üretim alanları oluşturarak işsizlere iş imkânları sağlanması için,

Çalışanların daha iyi ücret alabilmeler için,

Yoksulluğun giderilmesi, toplumsal huzurun sağlanabilmesine için...

Tüketicilerin; Temel gereksinimler karşılanması, kaliteli, sağlıklı,  güvenli malların üretilmesinin olanaklı hale getirilmesi için,

Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, sosyal ve kültürel gelişmemize olanak sağlanması için

Ulusal devletin güçlenmesine, ülkemizin bağımsızlığının ve egemenliğinin korunmasına olanak sağlayacağı için hep birlikte yerli, malı üretmeli ve kullanmalıyız.

 

14.12.2015