YaÅŸamla ve toplumsal olaylarla olan iliÅŸkisini her zaman canlı tutan ressamlarımızdan Habip AydoÄŸdu, İş Sanat Kibele Galerisi’nde açılan sergiyle sanatseverlerle buluÅŸuyor.
İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 40. sanat yılında Habip AydoÄŸdu’nun eserlerini retrospektif bir düzenle ağırlıyor. Habip AydoÄŸdu resminde, kırmızının özel bir önemi var. Ressamın bilinçaltının, isyanın, aÅŸkın, sezgilerin, bastırılmış duyguların, dışavurumun, farkındalığın, seçiciliÄŸin rengi olarak kullandığı özel ton kırmızı, AydoÄŸdu resminin ayrılmaz parçası ve temel karakteristiÄŸi...
Eserlerinde insanın var oluÅŸ sorunlarına eÄŸilen ve kendine özgün bir dil yaratan sanatçının sergisi, 23 Ocak’a kadar devam ediyor. Retrospektif nitelikli sergide, sanatçının kırmızı renkli ıstampa mürekkebiyle yarattığı ve zaman içinde “Habip kırmızısı” adıyla anılan rengin bolca kullanıldığı eserleri de görmek mümkün.
Sergide, Habip AydoÄŸdu’nun 40 yıllık sanat yaÅŸamı 10’ar yıllık dönemlerle gözler önüne seriliyor. Sanatçının eserleri 1970’le- Kibele'de 'Habip kırmızısı' bir evren İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 40. sanat yılında Habip AydoÄŸdu’nun eserlerini retrospektif bir düzenle ağırlıyor. Habip AydoÄŸdu resminde, kırmızının özel bir önemi var. Ressamın bilinçaltının, isyanın, aÅŸkın, sezgilerin, bastırılmış duyguların, dışavurumun, farkındalığın, seçiciliÄŸin rengi olarak kullandığı özel ton kırmızı, AydoÄŸdu resminin ayrılmaz parçası ve temel karakteristiÄŸi... rin “YaÅŸam Kavgası”, 1980’lerin “Uçan DüÅŸ”ü, 1990’ların “Az Olanla DüÅŸündürtmek / Kırmızının İktidarı”, 2000’lerin “Modernizmin İzinde / Kurban” baÅŸlıklarıyla ve ressamın sanatsal dönüÅŸümünü izleme ÅŸansı yaratacak bir düzen ile sergileniyor.
Farklı materyalleri ve hazır nesneleri de kullanıyor
Modern sanatın izini süren tüm sanatçılarda olduÄŸu gibi, sanatın sanattan ve sanatçıdan beslenerek var olduÄŸu gerçeÄŸi Habip AydoÄŸdu’nun resimlerinin çok katmanlılığında gözlenebiliyor. Picasso’da Afrika masklarını, Matisse’de İslam kaligrafisinin çizgisel ritmini görebildiÄŸimiz gibi, AydoÄŸdu’nun çalışmalarında da New York Okulu, Henri Matisse, Jackson Pollock ve daha nicelerinin ortak bir evrene eklemlendiÄŸini görmek mümkün. Habip AydoÄŸdu, farklı materyalleri ve hazır nesneleri kullanan özgür ve özgün bir sanatçı. Ressamın Nusaybin’deki askerliÄŸi sırasında, “YaÅŸam Kavgası” serisindeki eserlerini oluÅŸtururken kullandığı kırmızı renkli ıstampa mürekkebinin zaman içinde “Habip kırmızısı” adıyla anılması buna iyi bir örnek oluÅŸturuyor. Bilinçaltının, isyanın, aÅŸkın, sezgilerin, bastırılmış duyguların, dışavurumun, farkındalığın, seçiciliÄŸin rengi olarak kullandığı kırmızının, AydoÄŸdu resminin ayrılmaz parçası ve temel karakteristiÄŸi olduÄŸu söylenebiliyor.
Sanatsal hedefini “bütün çabam tek bir renk ile derdimi anlatabilmek, arına arına o tek rengin zenginliÄŸine eriÅŸebilmek” sözleriyle ifade eden Habip AydoÄŸdu'nun, yıllar içinde kendine yazdığı mektuplarını, iç dökmelerini, desenlerini resim ve heykelleri ile iliÅŸkilendirip ironik bir dil yaratması sanatının diÄŸer unsurları arasında yer alıyor.
Resim serüveniyle Kibele'ye konuk olan AydoÄŸdu, yaratma süreciniyse “beyni ve bedeni sarsan bir fırtına” olarak tanımlıyor.
Motif ve renklerinin özü çocukluÄŸundan...
Konya’da 1952’de doÄŸan Habip AydoÄŸdu’nun çocukluÄŸunun geçtiÄŸi AydoÄŸmuÅŸ köyündeki yaÅŸamı, resimlerinde kullanacağı bazı renkleri ve motifl eri derinden etkiledi. 1974’te, bugünkü adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nu tamamlayan sanatçı, 1970’li yılların çalkantılı dönemine resimlerinde özel bir yer verdi.
Ressamın 1976’da Ankara’da açtığı ilk kiÅŸisel sergisi, “YaÅŸam Kavgası”ndan izdüÅŸümlerini yansıtıyordu. DüÅŸlerinin resimlerini 1988 yılında Galeri Selvin’de “Uçan DüÅŸ” adıyla sergileyen Habip AydoÄŸdu; metnini Erhan Karaesmen’in hazırladığı “Habip AydoÄŸdu Kitabı”nı, bu serginin açılışıyla eÅŸ zamanlı olarak yayımlandı. 20. sanat yılını “HesaplaÅŸma ve YaÅŸamı Savunma” adını taşıyan sergisiyle Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde; 30. sanat yılını ise Ortaköy Sanat Galerisi’nde sergilenen “İzler” sergisiyle kutlayan ressam, 2002 yılında Avusturya Feldkirch Galerie Sechzig’de kiÅŸisel bir sergi açtı. Sanatçı için, aynı yıl Bilim Sanat Galerisi tarafından Murat Ural’ın kaleme aldığı Habip AydoÄŸdu kitabı yayımlandı. Habip AydoÄŸdu, 2012 yılında Arete Sanat Galerisi’nde “Zamanın Ruhu”, 2013-2014 sezonunda ise yine aynı galeride Zeynep Yasa Yaman küratörlüÄŸünde “Kenar Notları” sergilerini açtı.