Özel yurt veya ev tutarken maÄŸdur olmayınTÜDEF Genel BaÅŸkanı Aziz Koçal:- "Özel yurtta kalmaya karar veren öÄŸrenciler sözleÅŸme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceÄŸi hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleÅŸmeye yazdırmalı"- "Kiralık evlerde en çok karşılaşılan sorun öÄŸrencinin arkadaşıyl
İSTANBUL (AA) - UÄžUR ASLANHAN - Üniversiteyi kazanan öÄŸrenciler ile ailelerinin "ortada kalma" endiÅŸesiyle ev kiralarken ve özel yurt tutarken sözleÅŸmeye dikkat etmeyebildiÄŸini belirten tüketici dernekleri ve uzmanlar, bu gibi durumlarda yurtta kalınmayan dönemlerin ücretinin ödenmesi, ödenen kaporanın yanması gibi bazı maÄŸduriyetlerle karşı karşıya kalınabildiÄŸini, problem yaÅŸanmaması için bu süreçte dikkatli olunması gerektiÄŸini bildirdi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel BaÅŸkanı Aziz Koçal, üniversite yerleÅŸtirme sonuçlarının açıklanması sonrası öÄŸrencilerin özel yurt veya ev tutarken maÄŸdur olmaması için dikkat edilmesi gereken noktaları AA muhabirine anlattı.
Koçal, üniversiteye yeni yerleÅŸen öÄŸrencilerin Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) yurtlarına yerleÅŸememeleri durumunda özel yurtları ve ev kiralamayı tercih ettiklerini kaydederek, bu süreçte bir an önce barınma ihtiyacını halletmek isteyenlerin hata yapabildiÄŸini veya dolandırıcılarla karşı karşıya kalabileceÄŸini söyledi.
Özel yurtlarla sözleÅŸme imzalarken dikkat edilmesi gereken hususlara deÄŸinen Koçal, ÅŸu uyarılarda bulundu:
"Yurdun öÄŸrencilere vereceÄŸi hizmetler çok iyi sorgulanmalı, güvenlik, temizlik, ısınma, yemek, ders çalışma alanları, konaklama yapılacak odalar, özel etüt odaları, kantin ya da dinlenme bölümleri gibi sosyal mekanlar görülerek karar verilmeli. Yurtta kalmaya karar veren öÄŸrenciler sözleÅŸme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceÄŸi hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleÅŸmeye yazdırmalı. ÖÄŸrenciler seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleÅŸmeyi çok iyi okuyarak imzalamalı. Yurdun mutlaka Milli EÄŸitim Bakanlığı'ndan onaylı olmasına dikkat edilmeli. Aksi takdirde bir vereceÄŸiniz paralar boÅŸa gidebilir ve ortada kalabilirsiniz."
- "Yurt ödemelerinde senet olacaksa her ay için ayrı olmalı"
Koçal, ödemenin ne ÅŸekilde yapılacağının ve taksitle ödeme yapılması halinde taksitli ödemelerin listesinin sözleÅŸmeye yazılmasının gerektiÄŸini vurguladı.
Bazı yurtların aylık taksitler halinde yapılacak ödemeler karşılığı senet aldığının görüldüÄŸünü aktaran Koçal, "Senetler verilirken tek senet verilmemeli her aylık ödeme için ayrı ayrı senetler verilmeli ödeme yapılırken senet alınmalıdır. Senetlerin nama yazılı olarak verilmesine dikkat edilmeli." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Koçal, bazı yurtların sözleÅŸme imzalama aÅŸamasında depozito talep edebildiÄŸini kaydederek, "Talep edilen bu depozito bir aylık tutardan fazla olamaz, verilen bu depozitonun ne ÅŸekilde iade edileceÄŸi de sözleÅŸmede açık belirtilmelidir." dedi.
- "Evi görmeden kapora vermeyin"
Koçal, kiralık ev tuttuktan sonra mal sahibi ile kiracı öÄŸrenci arasında en çok yaÅŸanan sorunlardan birisinin evde kaç kiÅŸinin kaldığı konusu olduÄŸunu kaydederek ÅŸu ifadeleri kullandı:
"Mesela öÄŸrenci okula baÅŸladıktan sonra yeni arkadaÅŸlar ediniyor veya kira ağır geldiÄŸi için kendi sınıfından baÅŸka insanlarla beraber kalmaya karar veriyor. Bu gibi durumlarda ev sahibi problem çıkarabiliyor. Bu yüzden kiralık ev sözleÅŸmesi yaparken evde kaç kiÅŸinin kalacağı gibi durumlar mutlaka sözleÅŸmede belirtilmeli. SözleÅŸme kiracı lehine olduÄŸu için geri adım atılmadığı takdirde hiçbir problem yaÅŸanmaz. Ayrıca evin fiziki özellikleri incelenmeli, eksik veya tamirat gereken durumlar önceden belirlenmeli."
Koçal, öÄŸrencilerin yoÄŸun olarak tercih ettiÄŸi BeÅŸiktaÅŸ, Kadıköy gibi lüks semtlerde bazı dolandırıcıların, kiralık dairelerin fotoÄŸraflarını temin ederek internet sitelerinde ilana koyduÄŸunu bildirdi.
Aziz Koçal, "Bu kiÅŸiler kendilerini arayanlara, 'ilandaki daireye çok talep olduÄŸunu ve ciddi düÅŸünüyorlarsa kapora yatırmaları gerektiÄŸini' söylüyor. Hesaplarına para yatırıldığı anda sırf bu dolandırıcılık için aldığı kartı telefonundan çıkarıp atan bu kiÅŸiye bir daha da ulaşılamıyor. Bu gibi maÄŸduriyetlerle karşılaÅŸmamak için mutlaka daire görülmeli, daire görülmeden peÅŸinat verilmemeli, depozito ev sahibine verilmeli, hatta hesabına yatırılmalı." diye konuÅŸtu.
- Kalmadığınız dönemin ücretini ödememek için dikkat
Gayrimenkul hukuku uzmanı Hatice Kolçak, baÅŸta İstanbul olmak üzere yüz binlerce öÄŸrencinin Türkiye'nin her bölgesinde kazandıkları okullara kayıt olmak üzere büyük heyecan taşıdığını söyledi.
Bu heyecanın kayıt iÅŸlemleriyle beraber kiralık ev ve yurt bulma arayışlarını da gündeme getirdiÄŸini dile getiren Kolçak, "Üniversiteyi kazanan ve kayıt yapmak üzere yola koyulan öÄŸrenciler, ev kiralarken veya özel yurt sözleÅŸmeleri imzalarken dikkatli olmalılar. Ebeveynlerin de en az öÄŸrenciler kadar heyecanlı olduÄŸu bu sırada büyük hatalar yapılabilmektedir." dedi.
Kolçak, özel yurt sözleÅŸmesi yapılırken öÄŸrencilerden senet de alınabildiÄŸini kaydederek, ÅŸu ifadeleri kullandı:
"Bazen öÄŸrenci ilk olarak özel yurda yerleÅŸmekte arkasından daha önce baÅŸvuru yaptığı devlet yurdu çıktığında tüm yılın kirasını yurda ödemek zorunda kalmaktadır. Veya öÄŸrenci yurdu beÄŸenmeyebilir, koÅŸullar yetersiz olabilir, sene bitmeden baÅŸka bir yurda geçmek isteyebilir. Bu noktada kalınmayan dönemin parasının ödenmemesi için yurt ile yapılan sözleÅŸme hükümleri önemli olduÄŸundan dikkat edilmelidir. İmzalanan senetler de böyle durumlarda iÅŸleme konabilmekte. Bu nedenle verilen senetler her ay için ayrı ayrı imzalanmalı ve borçlu olunan kiÅŸi veya kurum adına 'nama yazılı' olacak ÅŸekilde düzenlenmeli. SözleÅŸmeye de yazılmalıdır. Senetlerin ve sözleÅŸmenin birer kopyası da mutlaka istenmelidir."
Kolçak, Özel Yurt YönetmeliÄŸine göre vadeli ödemelerde senet alınabildiÄŸini, bu uygulamanın bazı maÄŸduriyetlere neden olduÄŸunu, bu yüzden Milli EÄŸitim Bakanlığının öÄŸrencilerden senet alınmasının önüne geçmesi gerektiÄŸini söyledi.
Kolçak, ev kiralamada, yüksek aidat, kira, ısınma gibi maliyetlerin dikkate alınması gerektiÄŸini belirterek, kiralama kontratı yaparken ÅŸartların iyi okunması gerektiÄŸini aktardı.
ÇocuÄŸun dışarıda kalma riskini göze alamayan velinin dikkatli okumadan kira sözleÅŸmesi yapabildiÄŸini, önüne konan senedi bakmadan imzalayabildiÄŸini dile getiren Kolçak, daha sonra mülk sahibi ile anlaÅŸmazlığa düÅŸüldüÄŸünde çoÄŸu maddenin kiracının aleyhine kullanılabildiÄŸini vurguladı.
Kolçak, özellikle kira sözleÅŸmesi yaparken, sahte emlakçılara ve fırsatçı mal sahiplerine dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyledi.
SözleÅŸme ile verilecekse senetlerin de birer kopyasının alınması gerektiÄŸini dile getiren Kolçak, sözleÅŸmenin mal sahibi ile yapılması gerektiÄŸini aktardı