BirleÅŸik Kamu İş sendikası Genel BaÅŸkanı Mehmet Balık bir yeni yıl nedeniyle bir açıklama yaptı.
2018 yılı ekonomik krizin iyiden iyiye kendini hissettirdiÄŸi bir yıl olarak geride kalmaktadır. Kriz en çok çalışan kesimleri etkilemiÅŸ, çalışanların yıl içerisinde aldıkları ücretler hayat pahalılığı karşısında sürekli olarak gerilemiÅŸtir. Asgari ücret ile geçinenleri etkilediÄŸi kadar devlet memurlarını da yakından etkilemiÅŸtir.
2018 yılı memurlar adına yoksulluk, güvencesizlik ve verilen sözlerin tutulmadığı bir yıl olarak geride kaldı.
Enflasyon tavan yaptı ücretler eridi
Konfederasyonumuzun her ay için düzenli olarak gerçekleÅŸtirdiÄŸi “halkın enflasyonu” araÅŸtırması 2018 yılında çalışanlar adına acı gerçeÄŸi ortaya çıkardı. Enflasyon oranı TÜİK verilerine göre 2018 yılının son aylarında yüzde 25.24’e yükselerek son 15 yılın zirvesine ulaÅŸtı.
2018 yılının son aylarında ülkemiz de açlık sınırı 2300 TL, yoksulluk sınırı ise 8000 TL’ye dayanmıştır.
Bu durumda ülkemiz de çalışan eÄŸitim çalışanlar, saÄŸlık çalışanları, büro çalışanları, yerel yönetim ve ulaşım çalışanları ve diÄŸer kamu kurumlarına baÄŸlı devlet memurlarının aldıkları ücret yoksulluk sınırının altında kalmıştır.
2018 yılında ülkemiz de öÄŸretmen maaÅŸların 4.247 TL iken yükseköÄŸrenim mezunu hemÅŸire maaşı ise 4.124 TL olmuÅŸtur. Türk Lirasının döviz kuru karşısında 2018 yılında yüzde 40’ın üzerinde deÄŸer kaybetmesi, ülkemiz de öÄŸretmen ve hemÅŸirelerin maaÅŸlarını AB ülkelerine oranla gerilemesine neden oldu.
AB ülkelerinde yeni mesleÄŸe baÅŸlayan öÄŸretmen ve hemÅŸirelerin yıllık kazanç oranları 35.000 ile 40.000 Euro civarında deÄŸiÅŸim gösterirken, ülkemiz de öÄŸretmen ve hemÅŸire maaÅŸları yıllık olarak 7000 Euro, aylık olarak ise yaklaşık 600 Euro civarına denk düÅŸtü.
Memurlara verilen sözler yine tutulmadı
Yıllardır devlet memurlarına verilen “3600” ek gösterge sözü 24 Haziran seçimleri öncesinde tekrar gündeme getirilmesine raÄŸmen, seçimlerin ertesinde boÅŸ bir vaat olarak kalmıştır. ÖÄŸretmenler, hemÅŸireler, din görevlileri ve emniyet görevlilerine “3600” ek gösterge sözü 2018 yılında da yerine getirilmemiÅŸtir.
Güvencesizlik memurları ve memur adaylarını intihara sürükledi
2018 yılına ülkenin farklı alanlarında farklı iÅŸ kollarına mensup yurttaÅŸların “geçinemiyoruz” diyerek intihar giriÅŸimleri damga vurdu. Onlarca yurttaÅŸ ülkenin çeÅŸitli yerlerinde intihar giriÅŸimlerinde bulunarak “ekonomik kriz” karşısında bulunduÄŸu çaresizliÄŸi dile getirdi.
Kamuda çalışma iliÅŸkilerinin sözde performans deÄŸerlendirmesi adı altında mobing ve baskıya maruz bırakılması neticesinde 2018 yılında devlet memurlarının intihar giriÅŸimi oranlarında artış meydana geldi.
2018 yılı içerisinde resmi olmayan verilere göre 30’dan fazla memur ekonomik sıkıntılar, çalışma yaÅŸamında ki ağır stres ve baskıya baÄŸlı olarak yaÅŸamına son verdi.
Atanamayan öÄŸretmenlerin sorunları bu yılda çözülmediÄŸi gibi, birçok öÄŸretmen adayı iÅŸsizlik ve geçim sıkıntısı nedeni ile yaÅŸamına son verdi. İntihar ettiÄŸinde cebinde 10 TL’si bulunan ataması yapılamayan İbrahim öÄŸretmen ve yine ataması yapılamadığı için intihar eden Merve öÄŸretmen ülkemiz de ataması yapılamayan öÄŸretmenlerin ve diÄŸer memur adaylarının durumunu gözler önüne serdi.