Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Toplumun Yüzde Sekseni Aç Ve Yoksul!..
TOPLUM
2020-04-10 15:53

Toplumun Yüzde Sekseni Aç Ve Yoksul!..

TOPLUM CAN DERDİNDE!.. SOSYAL DEVLET ANLAYIÅžI HER YÖNÜYLE UYGULANSIN.

GELİRİ OLMAYAN, AÇLIK SINIRI ALTINDA YAÅžAYAN VE GEÇİNEMEYEN AİLELERİN TEMEL İHTİYAÇLARINI DEVLET KARÅžILASIN.

GIDADAN KDV KALDIRILSIN. ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FATURALARINDAN YALNIZCA ENERJİ BEDELİ, SU FATURALARINDAN İSE YALNIZCA SU BEDELİ ALINSIN.

TÜM HASTANELERDE SAÄžLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLSUN.

TOPLUM İÇİN MERKEZİ YÖNETİM İLE TÜM YEREL YÖNETİMLER VE TÜM TOPLUM KESİMLERİ İŞBİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDA!..

 Bugün, toplum olarak ekonomik, sosyal ve saÄŸlık yönünden tarihimizin en sıkıntılı ve bunalımlı bir döneminden geçiyoruz. Toplumun büyük çoÄŸunluÄŸu geçinebilme ve saÄŸlık yönünden büyük bir sorun yaÅŸamaktadır. Kısaca, toplumun büyük çoÄŸunluÄŸu can derdine düÅŸmüÅŸtür.

Evrensel tüketici haklarından olan yeterli, dengeli ve saÄŸlıklı beslenebilme, saÄŸlıklı olabilmek için toplumun – tüketicilerin en önemli önceliÄŸi ve ihtiyacıdır. Çünkü, halkımızın büyük bir çoÄŸunluÄŸu yeterli, dengeli ve saÄŸlıklı beslenememektedir.

Türk-İş’in 2020 yılı Mart Ayı için yapmış olduÄŸu araÅŸtırmaya göre, 4 kiÅŸilik bir ailenin aylık gıda harcaması 2345 TL’dir. Bu bedel 4 kiÅŸilik ailenin açlık sınırıdır. EÄŸer, 4 kiÅŸilik hanenin aylık geliri 2345 TL’nin altında kalmışsa, bu hane açlık sınırının altında yaşıyor demektir. Kaldı ki, gıda harcaması her ay artış göstermektedir. 4 kiÅŸilik ailenin yoksulluk sınırı ise 7639 TL’dir. Yani, 4 kiÅŸilik hanenin aylık geliri 7639 TL’nin altında ise, bu hane yoksulluk sınırının altında yaşıyor demektir. Açlık ve yoksulluk sınırı her ay yükselmektedir.

2020 yılı Mart Ayına iliÅŸkin açlık ve yoksulluk sınırı rakamları ile TÜİK’in “Hane Halkı Kullanılabilir Gelir Dağılımı” karşılaÅŸtırıldığında ÅŸu sonuca varılmaktadır: Nüfusun yüzde yirmiden fazla kesimi açlık sınırının altında, yüzde altmıştan fazla kesimi ise yoksulluk sınırının altında yaÅŸamaktadır. Bu oranlara göre, ülkemiz nüfusunun 16.6 milyondan fazla kesimi açlık sınırının altında, 50 milyondan fazla kesimi ise yoksulluk sınırının altında yaÅŸamaktadır. Kısaca, ülkemiz nüfusunun yüzde sekseni yani, 66.6 milyondan fazla kiÅŸi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaÅŸamaktadır.

Bugünlerde ülkemizde yaÅŸanmakta olan korona salgınını gerekçe göstererek yüzbinlerce kiÅŸi iÅŸten çıkartılmıştır. Bununla birlikte, bir çok küçük esnaf da iÅŸ yapamadığından iÅŸyerini kapatmak zorunda kalmıştır. Bu durumun sonucunda açlık ve yoksulluk sınırı altında yaÅŸayan kiÅŸi ve aile sayısı daha da artmıştır. Kısaca, toplum can derdine düÅŸmüÅŸtür. Bu bakımdan, sosyal devlet anlayışı her yönüyle uygulanmalıdır.

Halkın – tüketicilerin büyük çoÄŸunluÄŸu gelir yetersizliÄŸi, gelir yokluÄŸu nedeniyle geçinemez ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadır. Bu nedenle, hiç geliri olmayan aileler ile açlık sınırının altında yaÅŸayan aileler ve yoksulluk sınırının altında olup da geçinemeyen ailelerin gıda, elektrik, doÄŸal gaz ve su gibi temel ihtiyaçlarını devlet ücretsiz olarak karşılasın.

Tüketicilerin en temel, olmazsa olmaz ihtiyaçları olan gıdadan KDV kaldırılsın. Elektrik ve  doÄŸal gaz faturalarından yalnızca enerji bedeli, su faturalarından ise yalnızca su bedeli alınsın.

Özel ya da kamu, tüm hastanelerde saÄŸlık hizmetlerinden herhangi bir ücret alınmasın.

 YaÅŸanmakta olan bu olaÄŸanüstü salgın ve kriz döneminde, toplum yararına, Merkezi Yönetim ile tüm yerel yönetimler ve tüm toplum kesimleri iÅŸbirliÄŸi yapmak zorundadır.

Basınımıza, kamuoyuna, ilgili ve yetkililere saygıyla duyurulur.                                                                                                    

Turhan ÇAKAR

Genel BaÅŸkan

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ; Gazi Mustafa Kemal Bulvarı(Onur İşhanı ) No:12/64 Kat: 3 Kızılay / Ankara Tel : (0312) 417 93 34 – 425 15 29, 419 3774  Fax : (0312) 425 15 29 


Bu haber 439 kez okundu.

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

ANKETLER

sizin sozcünüzle tüketiciyardım birlikte hizmetini nasıl buluyorsunuz?

Sizin Sözcünüz © 2015 - 2019 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Espower Bilisim