Haksız Sözleşme Şartları
Tüketicinin güçsüzlüğü ve mal veya hizmete olan ihtiyacı nedeniyle hakim olan gücün kötüye kullandığın yaşantımızda çok gördük.
25.11.2015
Konut alacaksın, bankadan kredi çekeceksin, taksitle alışveriş yapacaksın.. bu ihtiyaçlarını karşılamak istediğinde kredi veren konut satan size hangi koşullarda bu ihtiyaçlarınızı sağlayacağını belirten bir sözleşme yapmanız gerektiğini söyler. Önünüze koşulları önceden de belirlenmiş yazılmış sizinle konuşmaya anlaşamaya gerek duymadan hazırlanmış koşullarına mecbur olduğunuz sözleşmeleri imzalaya mecbur olduğunuz sözleşmeyi koymakta. Ya sözleşmeyi imzalar paranızı alırsınız ya da para almaktan vaz geçersiniz. Tüketici olarak paraya ihtiyacınız var sözleşmeyi imzalama zorunda kaldığınızda haklarınız var mıdır? Ben sözleşme imzaladım bir şey yapamam düşüncesinde misiniz? Yoksa imzalanan koşulları önceden belirlenen sözleşmelere karşı da hak iddia edilebilir misiniz?
Bankalar, konut satış firmaları, dijital platformlar .. Koşuları önceden belirenin tüketicilere imza ettirilen sözleşmelerle sizin her hakkınızı ipotek altına almış gibi davranmakta. Tüketicinin güçsüzlüğü ve mal veya hizmete olan ihtiyacı nedeniyle hakim olan gücün kötüye kullandığın yaşantımızda çok gördük. Bankaların faiz dışında aldıkları ücretler, GSM operatörlerini kedi sorumluluğunda olması gereken hususlarda tüketiciyi sorumlu tutarak haksız olarak hizmetlerin ücretlendirmesi gibi.
Haksız Sözleşmelerde Tüketici Hakları..
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da, tüketici ile müzekkere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşmeleri haksız sözleşme şartı olacağını belirmektedir.
Tüketici ile yapılan sözleşmelerde haksız şartları kesin olarak hükümsüz olduğu belirtilmiştir. Ayrıca sözleşme şartları önceden hazırlanmış ise standart nitelikte ise bu sözleşme tüketici ile müzekkere edilmediği anlamına geldiği belirtilmiştir. Tüketici ile yapılan sözleşmelerde kullanılan dil açık ve anlaşılır olmaması ve birden çok anlama gelmesi halinde bu durum tüketicinin lehine yorumlanacağını hüküm altına almıştır.
Tüketici Hakları Derneğinden Yardım Talep Edilmelidir.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve tüketici sözleşmelerinde haksız şartlar hakkında yönetmelikte tüketicinin ak ve sorumlulukları tanımlanmıştır buna önceden hazırlanmış standart sözleşmelerde tüketici aleyhine olan sözleşme maddeleri hükümsüz olacak yasal güvenceye bağlanmıştır. Bankaların tüketiciye “okudum imzaladım”, “yargıya gitmeyeceğim” ve benzer ifadelerle imzalatmış oldukları hak kısıtlayıcı ifadeler haksız sözleşme şartıdır. Bu durumu yaşayan tüketicilerin mutlaka tüketici Hakları Derneğinde Hukuki yardım talep ederek haklarını aramalıdır.
Ergün Kılıç
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkan Yardımcısı