İlamsız İcra, Firmaların Rant Kapısı Olmasın

Satıcı veya sağlayıcı, tüketiciyle uyuşmazlığa düştüğünde sorunun çözüm yeri Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olmasına rağmen bazı firmalar alacaklarını fırsata çevirmek için tüketicilere borcunu bildirmeden veya yargı kararı olmadan ilamsız icra yoluyla alacağını tahsiline gitmektedir.

 Büyük şirketler kanunu maddelerini bilmez mi

Özellikle de, GSM şirketleri, internet sağlayıcıları ve dijital platform şirketleri tüketicilerden alacaklarını yargı yoluna gitmek yerine ilamsız icraya yoluyla tahsiline öncelik vermektedir. Bu durumu haksız kazanç kapısını aralamaktadır. Tüketici Hakları Derneğine gelen bir tüketici şikayetinde; Bir dijital platform şirketi tüketicinin üyeliğinden doğan 640,51 TL borcunun kendisine bildirilmeden ve de herhangi bir yargı kararı olmadan firma ilamsız icra yoluyla tahsiline gitmiş, tüketici 640,51 TL borcundan dolayı haksız olarak borcun üzerine 300, 00 TL Avukatlık ücret ve 80,82 TL de icra masrafı toplamda 1.021.13 TL ödemek durumuna bırakılmış. tüketici haksız yere 380,82 TL fazladan ödemek yapmıştır.

Yüksek Yargı Kararında Görev Tüketici Hakem Heyetlerinde

Tüketici uyuşmazlıklarıyla ilgili yargı kararı  ( Yargıtay 13. Daire, 2015/10571 E. 2015/8738 K. ) “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 70/2 nci maddesinde, il ve ilçe tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararların tarafları bağlayacağı ve İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlere göre yerine getirileceği Hükme Bağlanmıştır. Buna göre, verdiği karar ilamlı icra yoluyla takibi mümkün olan Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmeden ilamsız icra takibi yapmakta tüketicinin hukuki Yararı Yoktur. Bu durumda tüketici hakem heyetine müracaat edilip uyuşmazlıkla ilgili olarak bir karar almadan icra takibi yapılamayacağı gibi, tüketici mahkemesinde de dava açılamaz.” denilerek tüketici işleminden doğan uyuşmazlıkların çözüm yerini Tüketici Hakem Heyetleri olduğunu belirtmiştir.

İcra Dairesi Rant Kapısına Dönüştü

Tüketici Hakları Derneğinin yaptığı araştırmada; 2014 yılından 2015 yılına devredilen ve özel firmalar tarafından icra takibi yapılan çeşitli aboneliklerle ilgili 6,5-7 milyon dolayında tüketici dosyası bulunmaktadır. Bu dosyaların %90 dolayındaki kısmını oluşturan 5,5-6 milyon dolayındaki ilamsız icra takibi dosyası ise Tüketici Hakem Heyeti Parasal sınırı altındaki aboneliklerle ilgili borçları olan tüketicileri ilgilendirmektedir.  Aboneliklerle ilgili Hakem Heyeti Parasal sınırı altındaki borçlara ilişkin 5,5-6 milyon dolayındaki icra takibi yapılan dosyaların icra takip gideri 1-2 milyar TL arasında olduğu tespitini yapılmıştır. Basit usulde çözüle bilecek davaların icra dairesine bildirilmesi, tüketicinin haksızlığa uğraması yanında icra dairelerinin iş yükünü artırırken hukuk müşavirlik şirketlerine de kazanç kapısına dönüşmüştür.

Tüketici, İşleminden Doğan İlamsız İcraya itiraz Edin.

Tüketiciler,  tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıklarda parasal sınırları dikkate alarak tüketici hakem heyetlerine başvurulmadan yani yargı kararı olmadan bir icra gelmiş ise zaman geçirmeden icranın geldiği daireye, icra işlemini durdurmak için yazılı olarak 7 gün içerisinde itiraz edin. Sizlerden haksız yere paranızı almak isteyen bu tür firmaların rantlarına izin vermeyin.  11.04.2016