Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Ücretsizdir
Tüketici işlemeleri ve tüketici uyuşmazlıklarında çözüm için Tüketici Hakem Heyetine başvurma koşulları nelerdir.
Tüketiciler olarak satın aldığımız herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı (kusurlu) olduğunda öncelikle o mal veya hizmeti satın aldığımız satıcı/sağlayıcı ile görüşerek çözmek isteriz. Bu isteğimiz her zaman sorunu çözmediği gibi bezende sinirlerinizin bozulmasına da neden olmakta. Satın aldığımız mal ve hizmetin ayıbından dolayı mağdur olduğumuzda satıcı/sağlayıcı da sorunu çözmüyorsa Tüketici Hakları Derneğinden bilgi alarak Tüketici Hakem Heyetine başvurmalıyız.
Tüketici Hakem Heyetinin Amacı Nedir?
Yurdumuzda hak aramak zahmetli, yorucu, pahalı ve süre bakımında uzun zaman almaktadır. Tüketici Hakem Heyetleri tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çözülemeyen konuları mahkemeye yansımadan çözümlenmesini sağlamak, uyuşmazlıkları basit, hızlı ve ucuz biçimde çözümlemeyi amaçlamıştır. Hakem heyetlerine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz. Tüketiciler için Hakem heyetlerince görevlendirilecek bilirkişi ücretleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanır. Tüketici Mahkemeleri nezdinde açılacakları davalar da her türlü resim ve harçtan muaf tutulmuştur.
Hakem Heyetine Başvurusunu Ücretli midir?
Tüketiciler, yerleşim yerinde bulunan Tüketici Hakem Heyetine ya da tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapması gerekir. Tüketicinin Yerleşim yerinde veya tüketici işleminin yapıldığı yerde başvuru yapılabilecek Tüketici Hakem Heyeti kurulmamış olması halinde, tüketiciler ikamet ettiği ilçe kaymakamlığına başvuru yapması gerekmektedir. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıkça gereği yapılmak üzere bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetine iletir. Hakem heyetine başvuru yazılı olarak yapmalıdır. Tüketici başvurularda standart formular kullanabileceği gibi örnek forumdaki nitelikleri belirtilen dilekçe de kullanabilir.
Tüketici Hakem Heyetine Başvurmanın Parasal Sınırı Nedir?
Hakem heyetine başvurular, ayıplı Mal/Hizmetlere delil oluşturan belgelerle (Fatura, Garanti Belgesi, Sözleşme vb..) evrak numarası alınarak yapılır. Tüketici, Hakem Heyetine başvurularda satın aldıkları Mal/Hizmetlerine parasal değerine göre başvuru yapmalıdır. Tüketici Hakem Heyetlerinin parasal sınırlar şu şekildedir; İlçe tüketici hakem heyetine 10 280 TL altında, il tüketici hakem heyetine,10 80- 15 430 TL arası, Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde15 430 TL altında, İl Tüketici Hakem Heyetine ve Tüketici Mahkemelerine başvurular da 15 430 TL üzeride olmalıdır. 15 430 üzerindeki tüketici uyuşmazlıklarında Arabuluculuk zorunludur
Hakem Heyetine Başvurular da Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Tüketici şikayetlerini kendisi yapmaldır. Tüketici aynı konuda birden çok tüketici hakem heyetine, oğlu, kızı veya eşi adına başvuru yapmamalıdır. Hakem Heyetine başvuruda ; şikayetini kanıtlayan belgelerin(Fatura, Garanti Belgesi, Sözleşme vb..) ikişer nüsha fotokopisi çekilerek bir dosya ile birlikte evrak kayıt numarası alınarak verileldir. Ayıca başvuru formunda Hakem Heyetinden seçimlilik talebinden biri (Paramın İadesi, Yenisi İle değiştirilmesi, Tamir Edilmesi ve Ayıp oranında indirim yapılası) somut ve açık olarak ifade etmelidir. Hakem Heyetlerine yapılan başvurular, yasal olarak başvuru tarih ve sırasına göre 6 ay içinde karara bağlanması gerekmektedir. Ancak şikayetlerin yoğunluğu nedeni ile bir yıldır çözüm bekleyen şikayetler bulunduğu unutulmamalıdır.
Ergün Kılıç
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkan Yardımcısı