Tüketici Neden Korunmalı
Teknolojide ki gelişme (I)
Ekonomi ve sosyal yaşamdaki yeniliklerle başlayan Sanayi Devrimi, tarihin en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur. Tekstil, gıda ve diğer tüketim malları köylerde ailelerce üretilir ve tüccarlarca kentlerde satılırdı. Avrupa ülkeleri arasındaki ticaret, 1750’de artması ürünler yetersizliği nedeniyle tüccarları yeni araştırmalara yönlendirmiş ve büyük binalar yaptırıp orada kadın ve çocuklara iplik ve kumaş üretimine başlamış, tekstil tüccarlarının bu sistemi diğer sektörler de benimsenmiş ayrıca uçan mekik ve yeni çıkrık üretim hızını artırmıştır. Bazı tüccarlar, İngiltere’de buhar gücü kullanan büyük fabrikalar kuruldu. İngiltere, sömürgeleri ve sanayi ürün ihracı sayesinde büyük bir imparatorluğa dönüştü. Ürünlerini buharlı gemilerle ihraç eden tüccarlar, uluslararası şirket sahibi oldular. 16 y y da yeni buluşlarla birlikte buhar gücünün yerini makineleşmiş endüstrinin alması sonucunda ortaya çıkan gelişmelerle birlikte sermaye birikimini artmışlardır.
Sanayi Devrimi öncesinde Avrupa’da halkın % 90’ı köylerde yaşardı. Rönesans ve reformla birlikte düşünce alanındaki gelişmeler, Avrupa’da görülen hızlı nüfus artışı, tarım alanındaki gelişmelerle birlikte köylerdeki nüfusun kentlere göç etmesi, böylece kentlerde hazır iş gücünün oluşturmuştur.
Teknoloji Devrimi” olarak adlandırılır 2 sanayi devrimi
İngiltere’de 18 y y da ortaya çıkan 2.Sanayi devrimi birlikte ortaya çıkan makineleşme ile seri üretim hız kazanmıştır. Birinci sanayi devrimi kömür enerjisine dayandırılmıştı, ikinci sanayi devrimi çelik, petrol ve elektriğin gelişmesiyle ayrıca ilk petrol kuyusu açılmış ve 1866'da ilk patlamalı motor keşfedilmiş. İngiltere yavaş yavaş üstün güç olma özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Avrupa bu dönemde sanayileşme yarışına girmiş daralan Pazar ekonomisi ve diğer gerekçelerde destek olunca birinci dünya savaşı kaçınılmaz olmuştur.
Malların ortaya çıkışı ve satıcı-tüketici dengesizliği
Fabrikalaşmayla birlikte hızlı ve seri üretim ticari yaşamı şekillendirmeye başlamış, buharlı makinenin icadıyla da Sanayi Devrimi daha da gelişmiş, 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar İngiltere’nin tekelinde olan sanayi devrimi, bu dönemden itibaren Avrupa ve Amerika’ya hızla yayılmıştır.
Ticari malların seri üretimle birlikte piyasalarda bollaşması satıcıların pazarlara tutunabilmesi için kendi faaliyet alanında uzmanlaşmaya yönlendirmiştir. Uzmanlaşan satıcıların bilgi kaynaklarına kola ulaşması ve parasal güce hakim olması nedeniyle kendi kurallarını tüketiciye dikte etmesine neden olmuş.
Piyasaya hakim olan satıcıların uzmanlaşması bilimde teknolojide ve iletişimdeki gelişmeler üretici tüketici dengesinin bozulmasına neden olmuştur. Üretici ve tüketici karşısında tüketicinin eğitim düzeyinin düşük olması ayrıca ekonomik güçsüzlüğü yanında, dezavantajlı olan yaşlı engelli çocuk tüketicilerin korunma ihtiyacı doğmuştur.
Güçsüzün korunması sosyal hukuk devleti
Devletler sanayide meydana gelen üretim artışıyla birlikte bozulan satıcı tüketici dengesini korumak amacıyla yasal düzenlemeler gitmek zorunda kalmıştır. Öncelikle güçsüz ve ahlaklı üretim yapan küçük esnafın seri üretim yapanlar karşısında korunma yöntemleri aranırken aynı zamanda güçsüz olan tüketicilerinde korunması sosyal hukuk devletinin olmazsa olması olmuştur.
Güvenilir ve sürdürülebilir yaşam için
Sanayi Devrimi, tarihte önemli dönüm noktaları oldu. Yeni devrimlerin hedefi, daha güvenli ve sürdürülebilir yaşam ortamları hazırlamak olmalı. 06.03.2017