Zabıtanın Fahiş Fiyat Denetimleri Neye Göre?

Ülkemizde serbest piyasa ekonomisinin kabulüyle birlikte mal ve hizmetlerin piyasadaki satış tutarları devlet tarafından belirlenme usulü kaldırılmıştır(3489 Sayılı Kanun). Mal ve hizmetlerin fiyat belirleme yetkisi Esnaf Ve Sanatkarla Odası (Esnaf Ve Sanatkârlarca Üretilen Mal Ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik) veya Sanayi ve Ticaret Odaları(Tacir Ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal Ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik) yetkisindedir.

Fahiş fiyat neye göre tespit edilecek

Belediye zabıtası ya da Ticaret Müdürlükleri denetim elemanları, Esnaf ve Sanatkar Odaları veya Sanayi ve Ticaret Odaları mensupları tarafından satışa sunulan mal ve hizmetler azami hadlerinin tespit edildiği fiyat tarifesi var ise denetimlerini Fiyat listesiyle Satış etiketi karşılaştırılıp Azami haddi aşmış ise işlem yapılmak üzere tutanak tutulup bağlı bulunulan Valiliğe bildirilmesi gerekmektedir.

Etiket Konulması Zorunludur

Yönetmeliğe göre, Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren etiket konulması yasal zorunluluktur.

Etiketlerde üretim yeri ve satışa sunulan malın özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılması da zorunludur

Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılacağı yasal olarak belirlenmiştir. 05 10 2018 tarih ve 30556 sayılı resmi gazetede yayınlanan Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Tebliğ göre

Etikette Bulunması Gereken Bilgiler

Etiket ve fiyat listelerinde bulunması gereken hususlar tebliğin 5/1 fıkrasına göre Etiketlerde ve fiyat listelerinde aşağıda yer alan hususların bulunması zorunludur: denilmekte ve etikette bulunması gereken bilgileri şu şekilde sıralamaktadır.

Malın üretim yeri,

Malın ayırıcı özelliği,

Malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı,

Malın birim fiyatı,

Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih,

Üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret.yer alması yasal zorunluluk haline getirtmiştir.

Malın üretim yerinin belirlenmesi

17.04.1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilen mallar, b) Türkiye’de üretilen el ve ev sanatları ürünleri,

27.10.1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 18 inci maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye’de elde edilen veya üretilen mallar. Olarak belirlenmiş ve etiketlerde Yerli üretim logosu ve kullanımı zorunlu hale getirmiştir.

Denetim yetkisini 8 madde düzenlemiş, Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar bu Tebliğ hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir. Bu Tebliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu valiliğe gönderilir. (Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Tebliğ)

İl Ticaret Müdürlüğü personel ya da Belediye Zabıtası Tarifesi belli olmayan( Yağ, çay, seker, Bisküvi, Çikolata, deterjan, Tuvalet kağıdı, vb) mal ve hizmetler için fahiş fiyat denetim yapması kanunlara ve yönetmeliklere aykırıdır.

 05.10.2018

Ergün Kılıç

Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkan Yardımcısı