HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA
Devren Mülk Kampanyalarına Dikkat
21.11.2015
Okuma yazması da yokmuş telaşlıydı heyecanlıydı genç kadın. -Benim okumam-Yazmam da yok, ben senet imzaladım ödeme gücüm yok senedi de iptal edemezlermiş ne yapacağım bana yardımcı olun– senedi iptal ettirin. Tüketici Hakları Deneğinde buna benzer telaş çok yaşanmakta.
Telaş geçince genç kadına ne senedi neden imzaladın denilince anlatmaya başladı. Devren mülk satın almış nasıl olduğunu kendiside anlamamış -Hiç görmediğim ilgiyi gördüm, ikramları boldu, havuzda yüzüyorlar, eğlenceler var, odaları güzel, içinde televizyonu, telefonu, banyosu daha neler neler çocuklarımda bu imkânlardan yaralansın istedim. Birde güzel kızlar ballandıra ballandıra anlatıyorlardı bu bulunmaz imkânmış taksit taksit kolayca ödermişim bu yerler sınırlı sayıdaymış son bir kaç tane kalmış kaçırılmaz bir imkânmış oda bana nasip olacakmış beni de çok sevmişler kaçırmamı istemiyorlarmış. Ne yapacağım ben bu parayı ödeyemem.
Evet sıkça yaşana bu tür durumlarda satış tekniklerini profosyenelce kullanan satıcılar haklara gelince çok amatörce davranmaktalar telaşa gerek yok. Devre mülk satışları 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanun ve Devre Tatil Ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamına alınmıştır. Devre mülk satışlarında uyulması gerekn kuralları ve tüketicilerin hakları sıralanmıştır buna göre satıcı ve sağlayıcılar tüketicilere an az bir gün önceden ön bilgilendirme formu vermek zorundadır.
Ayrıca tüketiciler Devre Tatil Ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında yapmış oldukları sözleşmelerden Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin, cayma hakkı süresi dolmadan, ayni hakka konu taşınmaza ilişkin sözleşmelerde noterlikler aracılığıyla satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir. Tüketicinin cayma hakkını 14(ondört) gün içersinde kullanası gerekmektedir.
Tüketicinin Cayma hakkını kullanırken dikkat etmesi gereken; bildirimlerini kalıcı veri saklayıcıları veya iadeli taahhütlü ihtarnamelerle yapmalıdır. Satıcı veya sağlayıcı tüketicinin sözleşmeden dönmesi durumunda (cayması ) hiçbir ceza talep de edemez.
Tüketiciler, devre mülk sözleşmelerinden cayma hakkını nasıl kullanacağına ilişkin Tüketici Hakları Derneği’nden bilgi talebinde bulunulmalıdır. Dernekten alacakları bilgi tüketicilerin ilerde doğabilecek hak kayıplarını engel olacaktır. Unutmayalım “Danışan dağları aşar, danışmayan düz ovada şaşar”