HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA
TAAHHÜTLÜ ABONELİK, MEZARDA DA DEVAM EDİYOR!..
04.12.2015
İnternet hizmetleri, GSM operatör hizmetleri ve de, dijital platform hizmetleri veren kuruşlar, tüketicilere sundukları hizmetlerde tüketicinin ekonomik çıkarlarını uygun olduğunu iddia eden kampanyalar düzenlemektedirler. Ancak şirketlerin asıl amacı varlıklarını sürdürmek ve reklam çalışmaları ile şirketlerinin karlılıklarını yükseltmek olduğu unutulmamalıdır.
Karlılık çalışması yapan şirketler güçlerini güçsüz olan tüketicilerin aleyhinde kullandıkları bizlere gelen şikâyetlerde açıkça görülmektedir. Tüketici ikamet adresini değiştirdiğinde aboneliğinin yeni adresine nâkilini talep ettiğinin hizmet sağlatıcı şirketin alt yapı hizmet i olmadığını öğrendiği için taahhütlü aboneliği iptalini istediğinde hizmet sağlayıcı tüketicinin ceza ödemesi gerektirdiği bildirmekte.” Bir başka tüketici;“ Babasının …. hizmet sağlayıcısının taahhütlü sözleşmeli abonesi olduğunu babasının vefat ettiğini aboneliğin sonlandırmasını istediklerinde bu durumun anlaşmaya aykırı taahhüdü bozma olduğu mirasçılarının ödemeye devam etmesi gerektiği bildirilmiş” bu ve buna benzer sorunları çoğaltıla bilir.
Sosyal hukuk devletinin temel ilkelerinden biri de güçsüz olanları güçlü olanlara karşı korumaktır. Devletimiz güçsüz olan tüketicileri korumak amacıyla Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve uygulayıcı yönetmeliklere çıkarmıştır. Kanun ve yönetmeliklerde tüketicini hak ve sorumluluklarına yer vermiştir. Buna göre;
Yönetmelikle Taahhütlü Aboneliğin Sözleşmelerine Kurallar Getirildi.
Tüketiciler taahhütlü aboneliği sonlandırmak istediğinde sıkıntılar yaşıyordu bu duruma çözüm getirmek için çıkarılan “Taahhütlü Abonelik sözleşmeleri Yönetmeliği” taahhüt konusu mal veya hizmetin bedeli, yüksek tarifeden hesaplayan satıcı ve sağlayıcılara dur demektir. Yönetmelikte yapılan düzenleme ile, taahhütlü abonelik sonlandırıldığında aynı mal veya hizmetin taahhütsüz abonelikler kapsamında talep edilen bedelinden daha yüksek gösterilemeyecektir.
Tüketici yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkansız olması durumunda, tüketici herhangi bir bedeli ödemeksizin taahhütlü aboneliğini feshedebilecek.
Ayrıca tüketici ile yapılan sözleşmede; taahhüdün geçerlilik süresi, taahhüt konusu mal veya hizmetin nitelikleri, tüm vergiler dahil toplam fiyatı, indirim yapılan tarifenin taahhüt verilmeden önceki fiyatı, aylık yapılan indirim miktarı, taahhüdün süresinden önce sonlandırılması durumunda tüketicinin elde ettiği faydalara ilişkin geri ödeyeceği bedelin hesaplanma yöntemi yer almak zorundadır.
Tüketici Taahhütlü Abonelik Sözleşmesini Gerekçe Göstermeden Feshi Edebilir
Tüketicilere tanın haklardan bir de; süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde veya tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde tüketici sözleşmeyi feshedebilecek
Ayrıca Tüketiciler abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.
Sözleşme süresi bittiğinde, satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin açık bir talebi veya onay olmadan mal veya hizmet sunmaya devam ederse, sunulan bu mal veya hizmet için tüketiciden hiçbir bedel talep edemeyecek. Tüketici fesih bildirimin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcı aracılığıyla yapmalıdır.
Yasa Değil Örgütlü Güç Sizi Korur
Tüketici hakların ihlal eden satıcı ve sağlayıcılar karşı yasalar tek başına yeterlimi? Yasalar tek başına yeteri olsaydı” Tüketicinin aboneliğinin mezarda da devam edeceğini ifade edebilirler miydi?” yasaların tüketicileri koruyabilmesi için; tüketicilerin örgütlenmeli ve yasal haklarına sahip çıkması gerekir ayrıca yasaların yetersiz olduğu durumlarda yasa koyuculara baskı oluşturarak yeni hakları yasalaşmasını öncülük etmelidir. Unutmayalım bilinçli tüketici örgütlü tüketicidir.