HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA

Antibiyotikleri Gıdamızdan Çekin!

10:37:23 | 2022-01-20
Ergün Kılıç
Ergün Kılıç      ergunsu06@gmail.com

Dünyada ülkemiz, gelişmekte olan ülkeler olarak tanımlanan grupta yer almaktadır. Ülkemizin ekonomik şartları, eğitim seviyesi üretim ve dağıtım sistemleri dikkate alındığında çağdaş dünyanın gelişmiş devletleriyle rekabet etmede güçlükler yaşamaktadır

Dünya sürekli bir değişim içindedir. Dünyada ki bu değişim, üretimde el emeğinin yerini makinaların almasıyla seri üretime geçmiştir.  Seri üretimle birlikte geleneksel üretim ve ticaret yıkılarak yerini endüstriyel üretime bırakmıştır. Geleneksel üretimin yıkılmasıyla birlikte tüketiciler mal ve hizmetlerin üretim koşulları ve satış zincirindeki halkalarını da göremez olmuştur.

Bu değişimle birlikte tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini korumak üzere devlete yeni görevler yüklenmiştir. Devletin teşviki ve denetimiyle çiftlikten sofraya endüstriyel üretimin kontrolü insan sağlığı zarar vermeyecek üretim dağıtım zinciri oluşturmalı ve gerekli denetimleri yapmalıdır.

Dünyamızı tehdit eden sorunlarda biri, bilinçsizce yem katkı maddesi olarak kullanılan antibiyotiklerdir. Bilinçsizce yem katkı maddesi olarak kullanılanılar antibiyotiğin kalıntısının o hayvan etini tüketen insana geçtiğini ve bünyede antibiyotik direncine neden olduğu bilinmektedir.  AB ve Türkiye’de bu tehlike nedeniyle 2006’da antibiyotiğin yem katkı maddesi olarak kullanımı yasaklanmıştır. 

Bilinçsizce yemde kullanılan antibiyotikler direnç kazanmaktadır. Direnç kazanan bakteriler boğaz ağrısı, idrar yolları enfeksiyonları veya E-coli gibi tedavisi daha zor olan enfeksiyonlara neden olduğu bilinmektedir. Antibiyotik direnci kalça protezleri veya sezaryen gibi rutin sayılabilecek operasyonlarda ölümcül sonuçlara neden olduğu bilim otoriteleri tarafından da ifade edilmektedir.

Dünyamızda Antibiyotiğe direnç kazanan enfeksiyonlar dünyanın her yerinde yayılmaktadır. Antibiyotik direnci günümüzde karşı karşıya olduğumuz küresel sağlığa yönelik en büyük tehditlerden biri haline gelmiştir.  Eğer acilen harekete geçilmezse basit kesikler ve çiziklerin canlıları öldürebileceği bir gelecekle karşı karşıya kalabileceği bilim otoriteleri tarafından da ifade edilmektedir. Ayrıca antibiyotiklerin kontrolsüz ve amaç dışında kullanılması, yüksek oranda dirençli bakterilerin, ya da ‘süper böceklerin’ ortaya çıkışlarını da hızlandıracaktır.

Tüketici Hakları Derneği amaç dışı antibiyotik kullanımını engellemek için eylem çağrıda bulundu. “ANTİBİYOTİKLERİ GIDAMIZDAN ÇEKİN!..” Amaç dışı antibiyotik kullanımıyla mücadelenin küresel olmak zorunluluğuna dikkat çeken açıklamada. Antibiyotiğe dirençli bakteriler ulusal sınırlardan on binlerce şekilde rahatça geçebildiği,  antibiyotik direnci yüzünden ölümlerin milyonlara ulaşmaması için antibiyotiklerin, rutin olarak hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile büyümeyi hızlandırmak için kullanımına izin verilmemesi çağrısında bulunda

Ülkemizde amaç dışı antibiyotik kullanımı engellemek için Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığınca yeterli ve etkili denetimler yapılmalı ve “Ulusal Antibiyotik Kalıntı İzleme Programı ile Ulusal Antibiyotik Direnci İzleme Programı “acilen oluşturulmalıdır. 14.05.2016




ETİKET :   Ergün Kılıç Tüketici Hakları Gıda Antibiyotik

Tümü