HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA

Güç Bilgide, Örgütlü Tüketicide!..

Garanti Belgesi, özellikle elektrik - elektronik eşya, buzdolabı - bulaşık makinası -televizyon gibi beyaz eşyalar ve de Garanti Belgesi Yönetmeliği ekinde yer alan ürünler için verilmesi zorunludur. Garanti belgesi tüketicinin ayıplı mallara ilişkin garanti süresi içinde belirlenmiş haklarını ifade eder.

21:38:15 | 2022-01-18
Ergün Kılıç
Ergün Kılıç      ergunsu06@gmail.com

12.12.2015

Garanti Belgesi Neden Önemlidir?

Garanti Belgesi, özellikle elektrik - elektronik eşya, buzdolabı - bulaşık makinası -televizyon gibi beyaz eşyalar ve de Garanti Belgesi Yönetmeliği ekinde yer alan ürünler için verilmesi zorunludur. Garanti belgesi tüketicinin ayıplı mallara ilişkin garanti süresi içinde belirlenmiş haklarını ifade eder.

Fatura/fiş Garanti yerine geçer mi?

Yasal olarak fatura veya fiş garanti belgesi yerine geçmiyor. Belirtilen nedenle tüketici, garanti kapsamında bulunan bir malı satın alırken, “garanti belgesini “malı satın aldığı işyerine eksiksiz, doğru bir biçimde hazırlatıp, onaylatmalıdır. Tüketici garanti belgesini onaylattığı nüshalarını alışveriş fişi/fatura ile beraber kullanırsa, yasal haklarını kullanırken sıkıntı yaşamaz. Garanti belgesi ile birlikte satın alınan malın değerinin tespiti için fatura veya fişe titizlikle saklanmalıdır.

Ayıplı mal da Tüketici nereye başvurmalıdır

Tüketici satın aldığı üründe ayıp çıkması durumunda öncelikle sorunun çözümünü satıcıda istemelidir. Tüketici ayıplı malın onarımını istemesi durumun da ise mutlaka yetkili teknik servise başvurmalıdır. Tüketici Hakları Derneği de tüketicilerin sıkıntılı hallerinde bilgi desteği vermektedir.

Ayıplı Malda Tüketicinin Seçimlilik hakları nelerdir?

Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; ayıplı malı iade ederek parasını isteyebilir, ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteyebilir, ayıp oranında satış bedelinden indirim yapılmasın isteyebilir ve ücretsiz onarılması isteyebilir. Tüketici dört haktan birini talep edebilir.

Tüketici Onarım Hakkını Kullanmak isterse;

Yönetmeliğe göre tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilin sorumludur. Tüketici onarım hakkını kullanması durumunda yetkili servise ayıplı malı yetkili servise teslim etme tarihi ile onarıp tüketiciye iade etme tarihi arasındaki süre 20 işgünüdür. Yetkili servis Bu süreyi uzatamaz. Eğer yetkili servis 20 iş günü içerisinde ayıplı malı tamir edip tüketiciye iade etmez ise tüketici Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u kendine tanıdığı yukarda belirtmiş olduğumuz seçimlilik haklarında birini kullanmakta serbesttir.

Tüketici Onarım Hakkını Kullanmasında Hak İhlali Olması Durumunda;

Garanti süresi içinde onarımı yapılan ayıplı malın tekrar arızalanması, Tamiri için gereken azami sürenin aşılması, Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir raporla belirlenmesi, durumlarında satıcı, tüketicinin talebini reddedemez.

Satın alınan malları uzun ömürlü olması için hakkında yeterli bilgi edinilmelidir.

Tüketicinin kullanımına sunulan malların tanıtım, kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımına ilişkin kılavuzu ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketi inceleyerek o mal hakkında bilgi edinmelidir.  Satın aldığımız malların kullanımın da bilgili olursa ürünün uzun ömürlü olmasına ve paramızın cebimizde kalmasına ve milli ekonomimize de katkıda bulunmuş olur.

Tüketiciler, tüketici hak arama örgütlerine destek vermeleri durumunda üretici ve satıcı firmaların tüketicilerin kullanımına sundukları mal ve hizmetlerin sağlıklı ve güvenli üretim yapmalarına katkıda bulunmuş olurlar.

”Güç Bilgide Örgütlü Tüketicide”




ETİKET :   fiş garanti belgesi ayıplı mal tüketicinin seçmlilik hakkı sözleşmeden dönme yenisi ile değiştirme

Tümü