HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA

Hırsızın Elektik Parasını Neden Ödüyorum?

Anayasada Yasalarda ve Yargı Karalarında çok açık bir şekilde hırsızın çaldığı elektriğin parasının dürüst olan tüketiciye ödettirilmesinin “devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşamayacağı” kararına rağmen dürüst tüketiciler neden hırsızın çaldığı elektriğin parasını ödemeye devam ediyor.

17:05:09 | 2022-01-19
Ergün Kılıç
Ergün Kılıç      ergunsu06@gmail.com

Anayasalar yurttaşların ortak hak ve sorumlulukların tanımlayan toplumsal sözleşmeler değil mi? Anayasamız da devletin temelde görevlendirdiği organlar, Yasama Yürütme ve Yargı değil mi?

Hırsızın Çaldığı Elektriğin Parasını Neden Dürüst Tüketiciden Ödüyor?

Anayasa’mızın 38. maddesinin birinci fıkrası; Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamayacağını,

Üçüncü fıkrasında, “Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur.” denilerek suçun ve cezanın kanuniliğin esas olacağını,

Yedinci fıkrasında ise ceza sorumluluğunun şahsi olduğu belirtilerek herkesin, kendi eyleminden sorumlu tutulacağı, başkalarının suç oluşturan eylemlerinden dolayı cezalandırılamayacağı, başka ve hukuki bir deyişle objektif sorumluluk esaslarına göre kimseye bu anlamda yaptırım uygulanmayacağı kabul edilmiştir.

Ayrıca Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da verdiği kararın gerekçesinde; “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır.

Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davacı Kurum’un çağın teknik gelişmelerine ayak uydurmasına engel olur, yani davacı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi; elektriği hırsızlamak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller.

Oysaki elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davacıya aittir. Bununla birlikte, tüketici olan vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi, yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır.” olduğunu belirtmiştir. Anayasamızda, yasalarımızda ve yargı karalarlarında dürüst tüketicilerden elektrik hırsızının parasını almakta ne anlama geliyor. 

Dürüst Tüketiciler, Hakem Heyetlerinde Veya Tüketici Mahkemelerinde Haklarını Aramalıdır.

Tüketiciler ne yapmalı; faturalarınızda gizlenen Kayıp kaçak bedellerinin tutarlarını öğrenebilmek için bölgenizdeki elektrik dağıtım şirketine başvurmalıdır. Hırsızlar için ne kadar elektrik Kayıp/Kaçak bedeli ödediğinizi öğrenmeli. Elektrik Dağıtım şirketinden almış olduğu cevapla birlikte Tüketici Hakem Heyetlerine, Tüketici Mahkemelerine, parasal sınırlarına da dikkat ederek, başvurmalıdır. Tüketici yapmış olduğu başvuruda; “başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik kaçak bedellerinin” iade edilmesini istemelidir.

Tüketici Hakem Heyetleri Ve Tüketici Mahkemeleri Görevlerini Yapmalıdır.

Tüketici Hakem Heyetleri tüketici işleminden doğan uyuşmazlıkların çözmek amacıyla kurulmuştur. Uyuşmazlık konusu olan elektrikte Kayıp /Kaçak bir tüketici işlemi olması nedeniyle çözüm yeri de hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir. Tüketici Hakem Heyeti, tüketicilerin elektrikte kayıp/kaçak başvurularını kabul edip karar bağlaması gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri, dürüst tüketicilerin elektrik hırsızları için ödediği haksız ödemeleri geri iade eden karalarlarıyla dürüst olanın tüketicinin yanında olduğunu göstermelidir.

Örgütlenmezsek Hırsızın Parasını Ödemeye Devam Ederiz.

Yasal haklarımıza rağmen hırsızın parasını sessizce ödemeye devam edersek hırsızlık yapanlar daha cesaretlenecek bizlerde cezamızı çekmeye devam edeceğiz. Bu gidişata dur demek istiyorsak bağımsız ve etkili bir tüketici hareketi oluşturmalıyız.  Tüketicinin korunması ve mağduriyetinin giderilmesi için, haksızlıklara dur demek için yurdumuz tüketicilerinin dünyanın gelişmiş ülkelerindeki tüketicilerin haklarına ulaşması için ve de evrensel tüketici haklarının ülkemizde yaşam bulması için Tüketici Hakları Derneklerine üye olmalıyız örgütlenmeliyiz.

16.12.2015

 




ETİKET :   Elektrik zammını protesto EPDK Elektrik Ve Doğal Gaz elektrikte KDV

Tümü