HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA

Tüketici Hakem Heyetine Kimler Başvurabilir?

15:23:29 | 2022-01-20
Ergün Kılıç
Ergün Kılıç      ergunsu06@gmail.com

Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilmek için tüketici, satıcı ve/veya sağlayıcılar ve bunlar adına hareket eden yetkilendirilmiş olan temsilcileri aracılığı ile başvurulabilir. Tüketicinin Korunması Hakkında kanunda;

Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,,

Sağlayıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye hizmet sunan ya da hizmet sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,

Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişilerdir.

Tüketici İşleminden Kaynaklanan sorunlarda Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılabilir.

Tüketici hakem heyetine başvurunun öncelikli koşulu tüketici işleminden doğan bir uyuşmazlık olması gerekir. TKHK, Tüketici işlemi;  Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan,  eser,  taşıma,  simsarlık,  sigorta,  vekâlet,  bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi” olarak ifade edilmiştir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yapılan tanımlardan da anlaşılacağı üzere,  Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapacak taraflardan birinin mutlak tüketici olması ve de tüketici işleminden doğan uyuşmazlık olması gerekmektedir. Ayrıca Tüketici tanımında gerçek kişi yanında kar amacı gütmeyen tüzel kişiler de başvurabilir Apartman, dernekler, vakıflar vb.

Apartman yönetiminin almış olduğu badana boya hizmetinden doğan uyuşmazlık, Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Mehmetçik Vakfı gibi tüzel kişilerin yardım amacı ile almış oldukları ayakkabı, elbise, oyuncak gibi mallarda ayıplı çıkması durumunda Tüketici Hakem Heyetine tüketici sıfatıyla başvuru yapabilir.

Tüketici Hakem heyetine başvuruda parasal sınır vardır.

Hakem Heyetine Başvurunun başka bir ölçüt de parasal sınırlardır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketici İşleminden doğan sorunlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırlarını her yıl belirleyerek Resmi Gazetede yayınlamaktadır. Tüketiciler, Tüketici işleminden kaynaklanan sorunlarında Tüketici Hakem Heyetine başvurularında bakanlıkça her yıl belirlenen parasal sınırları dikkate almak zorundadır. (2017 yılı için; İlçe Tüketici Hakem Heyeti parasal sınırı 2400 TL, İl Tüketici Hakem Heyeti Başvuru sınırı 2400-3610 TL arası ve Tüketici mahkemelerine başvuruda bulunabilmeleri içinde 3610 TL dir.)

Tüketici Hakem Heyetine Başvurular da Nelere Dikkat Etmeli?

Tüketici, satıcı, sağlayıcını tüketici hakem heyetine başvurularını;, posta, e-devlet şifresi ile TÜBİS üzerinden şahsen veya kanuni temsilcileri aracılığıyla yapabilir.

Tüketici hakem heyetine başvurular tüketici başvuru formu ile yapılır. Başvuru formunda dikkat edilmesi gereken usuller;  başvuru sahibinin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası, iletişim adresi ve varsa diğer bilgileri,  Şikayet edilenin; adı soyadı/ Tüzel kişilerde, vergi numarası Adresi telefon numarası vekil tarafından temsil ediliyorsa vekalet fotokopi, uyuşmazlık konusu olan mal veya hizmetin parasal değeri, uyuşmazlık konusu ve uyuşmazlık sonunda talep edilen seçimlilik haklarından birinin talep edilmesi, ek olarak da ideasını kanıtlayan belgelerin fotokopisinin eklenmesi gerekmektedir.

Elektronik ortamda yapılan başvurularda ise;  e-devlet kapısı üzerinden veya Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılması zorunludur. Bu başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması ve yapılan başvurunun başvuru sahibi tarafından, güvenli elektronik imza veya mobil imza ile imzalanmış olmalıdır.

Güvenli elektronik veya mobil imza ile imzalanmamış başvuruların geçerli olabilmesi için sistem tarafından oluşturulan başvuru formunun çıktısının alınarak ıslak imza ile imzalandıktan sonra on beş gün içinde varsa bilgi ve belgelerle birlikte ilgili tüketici hakem heyetine posta yoluyla veya elden ulaştırılmalıdır.

Tüketici aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmamalıdır. Birden çok heyet başvuruda bulunması durumunda karşı tarafın itiraz hakkı bulunmaktadır..

01 04 2017

 

Ergün Kılıç

Tüketici Haklar Derneği

Genel Başkan Yardımcısı




ETİKET :   Tüketici Satıcı Saglayıcı Tüketici Hakem heyetine Başvuru

Tümü