HER NE ARA İSE KENDİNDE ARA

Yeni Tüketici Kanunu Bankalar ve Tüketici!

Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunla Tüketici lehinde birçok düzenleme getirmiş olmasına karşın bankacılık sektörü ile ilgili düzenlemelerin bir çoğu tüketicinin aleyhine olmuştur.

22:40:48 | 2022-01-16
Ergün Kılıç
Ergün Kılıç      ergunsu06@gmail.com

YENİ TÜKETİCİ KANUNUNDA BANKALAR VE TÜKETİCİ HAKLARI

23.11.2015

Tüketici Kredi Sözleşmeleri yönetmelikle düzenlendi. Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği 22 Kasım 2015 tarihi itibari ile yürüdüğe girmiş bulunmaktadır. Kredi sözleşmeleri Yönetmeliğinin tüketicilere getirdiği hakları ve sorumluluklar tüketici uzmanları tarafından televizyon ekranları ve gazete sayfalarından tüketicilere anlatılmaya çalışılmaktadır. Tüketicinin bilincini artırıcı yayınlar yapılmakta. Tüketici kredi sözleşmelerin de tüketicinin lehinde olan ön bilgilendirme, sigorta zorunluluğunun olmadığına dair hüküm, erken ödeme kurlarının önceden tüketiciye bildirilmesi.  14 gün içerisinde tüketicinin gerekçe göstermeksizin cayması durumunda hak ve yükümlülükleri bunlardan bir kaç tanesi olduğu belirtildikten sonra “ANCAK”lı cümleler dudaklarından dökülmekte.

Tüketici Kanununda Geri adım

Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunla Tüketici lehinde birçok düzenleme getirmiş olmasına karşın bankacılık sektörü ile ilgili düzenlemelerin bir çoğu tüketicinin aleyhine olmuştur. Tüketici Derneklerinin vermiş oldukları hukuki mücadele ile bankaların “Deli Dumrul” ücretleri tüketicilere iade ettirirken 6502 sayılı yasanın temel ilkeler başlıklı dördüncü maddesinde bankacılık hizmetlerinin ücretlendirilmesi yetkisinin  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilmesi ile tüketici hakları mevcut durumun gerisine düşürülmesine neden olmuştur.

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Tüketicilere Değil Bankalara Taraf

Tüketiciler Tüketici Derneklerimizin Öncülüğünde hukuk mücadelesi vererek bankaların haksız olarak kendilerinden aldıkları İpotek Tesisi, İpotek Fek, Ekspertiz Ücreti,  Dosya Masrafı Kredi Kart Aidatları ve değişik adlar altına 60 kalem üzerinde ücretleri geri alabilmekteydi.   ANCAK Tüketiciyi Koruması Gerekirken Kanun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu nun(BDDK)   yetkilendirilmesi ile birlikte bu ücretler yasal kılıfa büründürülmüştür. BDDK Finansal Hizmetlerin Ücretlendirilmesi adı ile yürürlüğe koyduğu yönetmelikle tüketicinin Yargı yolu ile aldıkları 21 kalem ücretlin 03 Ekim 2014 itibari ile artık alınamayacağına karar verdi.

6502 sayılı Kanun Tüketiciyi mi?  Bankaların mı Koruyor.

Tüketicilerden alınan haksız ücretler, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikle Rehin, İpotek fek,  ekspertiz ücreti, kredi kart yıllık üyelik aidatları, Kart Yenileme Ücreti, Nakit avans Çekim Ücreti hesap işletim ücreti, para çekme ücreti, EFT ücreti, Havale ücreti, Kiralık kasa ücreti, Fatura ödeme ücreti, Arşiv araştırma ücreti ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarına yapılan ödemeler ücreti gibi onlarca hizmetlerin Bankalar tarafından ücretlendirile bileceği yasal güvenceye bağlanmıştır.

DELİ DUMRUL” Ücretlerini Durdurmak Örgütlenmeden Geçer.

Tüketicilerin, yaşamlarını sürdürdükleri il ve ilçelerde tüketici örgütlerine üye olmaları, tüketici örgütlerinin örgütlü bulunmadığı yerlerde tüketici örgütlerini kurmaları veya şubelerini açmaları haksızlıkları durdurmak için önemli bir adım olacaktır.  Ayrıca tüketiciler örgütlerinin almış olduğu haksızı uygulamalara karşı satın almama(Boykot)  eylemelerine etkin katılımları durumunda tüketiciler piyasanın kralı olacaktır.  Birlikte güç doğduğu unutulmamalıdır. Atalarımızın sözleri ile özetlediği gibi

BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR”




ETİKET :   banka tüketici dosya masrafı kredi kart aidatı ayıplı mal finansal hizmet

Tümü